Navigation Menu
Biomonoia
April 252013

“BIOμόνοια” αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Στο δήμο Μονεμβασίας στη Λακωνία, ιδρύσαμε το 2012, τον πολυχώρο της «ΒΙΟμόνοια», μια «ομπρέλα» για την οικολογία και τον πολιτισμό. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη ζωή του τόπου τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στην παραγωγή της τροφής τους και στην αειφόρο διαχείριση των υλικών και πολιτιστικών πόρων, βάζοντας τα θεμέλια για συνεργατικές δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ευελπιστώντας στην αναβίωση της κοινοτικής ζωής και στο χτίσιμο μελλοντικών κοινωνιών αυτάρκειας και αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, ασχολούμαστε με την εκπαίδευση και τις νέες γενιές, σε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία, αφενός, η τεχνολογική πρόοδος ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για τους θεσμούς της συμμετοχικής αλληλεγγύης, από την άλλη, αυτοί οι θεσμοί διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο να εξουδετερωθούν από την κυρίαρχη ιδεολογία του καταναλωτισμού και τη συντριπτική δύναμη της αγοράς. Είναι λοιπόν σημαντικό, για την ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της και για την ευτυχία των ανθρώπων, να επενδύσουν σκέψη και δράση, στην ιδιότητα του ενεργού πολίτη, ξεκινώντας από τα παιδιά. Η «ΒΙΟμόνοια», με ρίζες στο έδαφος της Λακωνικής γης, δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο, για την ανεύρεση επαφών και για συνεργασίες, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται, μέσω της ανταλλαγής του μέγιστου δυνατού φάσματος των πόρων και των ιδεών, στις πολιτιστικές προκλήσεις ενός πολυσυλλεκτικού κόσμου.
“BIOmonia” non profit organization for Culture and Environment In the municipality of Monemvasia in Lakonia, we established in 2012, the multiplex of “BIOmonia”, an “umbrella” for ecology and culture. It aims to encourage the active participation of citizens in the life of their habitat, in the natural and human environment, in the production of food and the sustainable management of material and cultural resources, putting the foundation for collaborative actions and educational activities, hoping to revive the Community life in building future social self-sufficiency and solidarity. Specifically, we deal with education and new generations, in a historical moment in which, on the one hand, technological progress opens up enormous possibilities for participatory institutions of solidarity, on the other hand, these institutions are at equal risk of being eliminated from the dominant ideology of consumerism and the overwhelming power of the market. It is therefore important for the well being of society as a whole and for the happiness of the people, to invest thought and action, in active citizenship, starting with children. “BIOmonia ‘, rooted in the territory of Lakonia, operates internationally, for finding contacts and partnerships, in any part of the world to multiply initiatives responding by sharing the maximum possible range of resources and ideas in the cultural challenges of a multifaceted world.

TelaithrionImage02

Εγκαθιδρυμένο Εγχείρημα από το 2011 | Established Project since 2011

More Information»
PachaMaMa Hellas
April 252013

Η PachaMaMa Hellas είναι μια ομάδα ατόμων ηλικίας από 20 έως 70 ετών που, εξαιτίας της οικονομικής και υπαρξιακής κρίσης της ανθρωπότητας, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα ΦΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ σε μία έκταση 5,5 στρεμμάτων βορειοδυτικά της Αθήνας, στην Ελλάδα. Σκοπός μας είναι να διδάξουμε την κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε όσους το χρειάζονται χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές καλλιέργειας ιδιαίτερα χαμηλού κόστους μέσω της Φυσικής Γεωργίας: μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Masanobu Fukuoka. Η PachaMaMa Hellas θα μεταμορφωθεί σε μία “ζούγκλα” δημητριακών, λαχανικών και οπωροφόρων δέντρων, αποδεικνύοντας έτσι ότι σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο κάποιος μπορεί καθημερινά να παράγει μεγάλες ποσότητες τροφής, χωρίς να φθείρει την γη και δημιουργώντας αρμονία ανάμεσα στα διάφορα είδη που καλλιεργούνται. Φαντάσου για μία στιγμή ότι όποιος μας επισκέπτεται θα έχει πρόσβαση σε κάθε απαραίτητη πληροφορία για το πώς να ξεκινήσει τη δική του “ζούγκλα” διατροφής!
Pachamama Hellas is a group of people between 20 and 70 years old. Because of the economic, as well as existential crisis, we are going through as humanity; we have decided to found a, ½ hectare, Nature School located 80 kilometers northwest of Athens, Greece. Our dream is the dream of many: that the crisis does not take away the essentials. The goal is to teach how one can provide food to those who need it, by him/herself, using simple and low-cost farming techniques through Natural Farming: method developed by Masanobu Fukuoka. Pachamama Hellas will become a “jungle” of cereals, vegetables and fruit trees. This will prove that it is possible to produce a lot of food, daily, in a small space without deteriorating the land, while creating harmony between the different species cultivated. Imagine for a minute that every person that visits us will have access to the information and the necessary practices to start his/hers own food “jungle”.

TelaithrionImage02

Εγκαθιδρυμένο Εγχείρημα από το 2011 | Established Project since 2011

More Information»
Kati Trexei
April 252013

Οι επιλογές όλων όσων συμμετέχουμε συναντώνται σε δυο.. τρία στοιχεία. Μας αρέσει να δουλεύουμε με τα χέρια, όχι μόνο για να παράγουμε αυτά που καταναλώνουμε ,αλλά και απ΄ τα οποία θα έχουμε κάποια έσοδα για να ζήσουμε. Μας αρέσει επίσης να ζούμε εδώ και να επιμένουμε στην παράδοση που προαναφέραμε. Με γνώμονα αυτά φτιάξαμε και τον συνεταιρισμό, που έχει ως βάση την αρχή της εναλλακτικής παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων, την αρχή της συλλογικής δράσης και συμμετοχικής εργασίας, την αρχή της αλληλέγγυας οικονομίας.
Συναντιόμαστε τακτικά, έχουμε νέους προβληματισμούς, μεμονομένα, αλλά και για τη κοινή μας πορεία, έχουμε πρόσβαση σε νέες δραστηριότητες και διοργανώσεις, όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, οικογιορτές. Η συνεύρεση αυτών των εργαστηρίων στο ίδιο καταστατικό λύνει και πρακτικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν.

Περισσότερα εδώ

More Information»

Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος γεωργίας όπου δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, φυτοφάρμακα, δεν κάνουμε ζιζανιοκτονία, δεν βοτανίζουμε, δεν οργώνουμε τη γη με μηχανήματα. Και υπάρχει και μια Πέμπτη Αρχή, αν θες, αναφορικά με το οπωροφόρα: Δεν τα κλαδεύουμε καν. Φυσικά, θα υποβαθμίζαμε τη φυσική καλλιέργεια αν την προσδιορίζαμε μόνο ως γεωργική μέθοδο. Η φυσική καλλιέργεια είναι ένα πνευματικό μονοπάτι που συνδέει επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία σε μια ενιαία σύλληψη, όπως ήταν κάποτε στο παρελθόν αδιαίρετες. Η φυσική καλλιέργεια φιλοδοξεί να ενώσει θεό άνθρωπο και φύση. Σήμερα η μέθοδος της φυσικής καλλιέργειας έχει φτάσει στην μέγιστή της σχεδόν απλότητα. Δεν χρειάζεται δηλαδή ούτε να φυτεύουμε, ούτε να οργώνουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε σχεδόν καμιά εργασία. Την περίοδο των βροχών, πριν τις φθινοπωρινές ή τις ανοιξιάτικες βροχές, κάνουμε ένα μεγάλο μείγμα σπόρων, κλασσικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά, τα τυλίγουμε με αργιλόχωμα για να τα προστατέψουμε από τα πουλιά και τα τρωκτικά, τα πετάμε στο έδαφος και μετά παρατηρούμε αυτό που μας διδάσκει η φύση: Κάθε φυτό θα βγει εκεί που είναι καλύτερα για αυτό. Δεν απαιτείται καμιά ανθρώπινη γνώση, καμιά τεχνολογία.

Περισσότερα εδώ

More Information»
Elpidohori
April 252013

Το Ελπιδοχώρι όπως δηλώνει και το όνομά του είναι το χωριό της Ελπίδας. Μια οικοκοινότητα, που τώρα αναπτύσσεται στο νομό Αργολίδας λίγο έξω απο το Άργος σε μια πανέμορφη βουνοπλαγιά. Λειτουργεί ως αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός και στόχος του είναι να αποτελέσει ένα πρακτικό παράδειγμα βιωσιμότητας, δείχνοντας μέσω της λειτουργίας του πως ένας φυσικός και αειφόρος τρόπος ζωής είναι εφικτός. Σεβασμός και συνδημιουργία με την φύση ελαχιστοποιώντας το οικολογικό αποτύπωμα, δημιουργία δομών ισότιμης συλλογικής διακυβέρνησης και διάδοση εφαρμοσμένης γνώσης είναι οι βασικοί άξονες λειτουργίας αυτής της μοναδικής κοινότητας.

Περισσότερα εδώ

 

More Information»
All Listing Types All Locations Any Rating

Listing Results

 • Biomonoia

  Biomonoia

  Cooperatives, Eco-farms

  Read more
 • PachaMaMa Hellas

  PachaMaMa Hellas

  Eco-farms, Eco-projects

  Read more
 • Kati Trexei

  Kati Trexei

  Eco-collectives, Eco-farms

  Read more
 • Center for Natural Farming

  Center for Natural Farming

  Eco-farms, Eco-projects

  Read more
 • Elpidohori

  Elpidohori

  Eco-farms

  Read more